Beszélgetés művész tanárainkkal  II. rész

Már volt dolgom a rendezéssel,
bár leginkább színészként dolgozom

Dózsa Zoltán színművész tanárunkkal beszélgettünk.
Kíváncsi vagy, hogy a színház mellett mi volt a másik szenvedélye gyermekkorában vagy, hogy milyen vizsgadarabbal készül az osztálya a tanév végére? Interjúnkból megtudhatod!

- Mesélj picit arról, kérlek, hogy mivel töltöd az idődet ebben a pandémiás időszakban? Hogyan tartod magad egyensúlyban, ebben a rendkívül bizonytalan helyzetben?
- A legfontosabb a jövőbe vetett hit, hogy most már nemsokára túl leszünk a nehezén és visszatérhetünk a színpadra, a kamerák elé és az iskolába. Amúgy megpróbáltuk kihasználni a nehéz helyzet lehetséges előnyeit, sokat voltunk együtt a családdal, sütöttünk-főztünk, kipróbáltunk sok új fogást. Persze a kertünk is virult az utóbbi egy évben és ez most tavasszal sem lesz másként. Művészileg sokat jelentett, hogy a Thália Tanoda működött. Személyesen, később az online térben is folyamatosan tudtunk dolgozni az osztállyal. Ezen felül minden nap sportolok és szaunázom.

- Színész családból származol, édesapád Dózsa László színművész, érdemes és kiváló művész. Mikor derült ki, hogy te is a színészet felé szeretnél orientálódni? Támogatott ebben, vagy megpróbált lebeszélni? Hogy alakult ez nálatok?
- Édesapám sohasem szólt bele az ilyen döntéseimbe. Amióta az eszemet tudom, szeretem a színházat, a fél gyermekkoromat ott töltöttem. A másik felét a Ferencváros kölyök labdarúgó csapatában, amelynek balszélsője voltam. Sokáig inkább a foci érdekelt jobban, de aztán többek között a Kerényi Imre-féle Várszínház előadásainak hatására a Vörösmarty Mihály Gimnázium drámatagozatán kezdtem el a középiskolai tanulmányaimat. Az ottani évek választás elé állítottak: sport vagy a színház? Végül az utóbbit választottam.

- Úgy fogalmaztál nemrég, hogy életed egyik legnagyszerűbb kalandja, hogy a Thália Tanodában tanítasz. Elsőéves az osztályod, színészmesterség tanárként te is most debütáltál. Kacérkodtál ezelőtt a gondolattal, hogy taníts? Esetleg voltak kisebb tapasztalataid, vagy teljesen váratlanul ért a felkérés Seszták Szidónia igazgatónőtől, hogy osztályt indíts?
- Soha nem jutott eszembe, hogy taníthatnék, ezért teljesen váratlanul ért Szidónia felkérése és mélyen gondolkodóba ejtett, vajon képes vagyok ilyesmire? Át tudom adni a tapasztalataimat és a tudásomat a fiataloknak? Végül az Igazgatónő és a környezetem biztatására igent mondtam és nem bántam meg.

- A féléves vizsgátok fantasztikusan sikerült, csak pozitív visszajelzéseket kaptál. A diákjaid imádnak veled dolgozni. Véleményed szerint milyen egy jó tanár? Mit kell tudnia egy jó színészmesterség tanárnak?
- Valóban csodás vizsga volt, köszönhetően a tanítványaim tehetségének és elkötelezettségének. Nagyon jó volt nézni, ahogy húzzák egymást felfelé, remek csapatot alkotva. Én is nagyon szeretek velük dolgozni és örülök, ha ez fordítva is így van. Egy színészmesterség tanárnak elsősorban nem árt, ha nagy színpadi tapasztalata van és érdeklődik a világ dolgai iránt. Hogy ezt át tudja-e adni a növendékeknek, szerintem adottság kérdése, mint a labdaérzék vagy a sítudás.

- Neked kik voltak a tanáraid a színművészetin?
Kik voltak rád a legnagyobb hatással?

- Sok nagy név tanított minket Szirtes Tamás osztályában az Egyetemen. Kállai Ferenc, Tordy Géza, Benedek Miklós, Sinkó László, Máté Gábor. De talán a legtöbb mindent, amit a színházról tudok, Ruszt Józseftől tanultam, akivel volt szerencsém hét előadásban dolgozni, ami felért bármilyen felsőfokú művésziskolával.

- Foglalkoztat-e a rendezés gondolata? Lenne olyan előadás, amit esetleg színházban megrendeznél?
- Már volt dolgom a rendezéssel, bár leginkább színészként dolgozom. Egyértelműen foglalkoztat, sikerélményeim is vannak, mindenképpen szerepel a terveimben.

- Te vagy a Gödöllői Grassalkovich Kastély színházi vezetője. Mesélnél picit erről, hogy pontosan miket is csináltok, mivel foglalkoztok és milyen terveitek vannak a jövőre vonatkozóan?
- 2019-ben indult a Kastélyszínház programja, két sikeres magyar ősbemutatón vagyunk túl. Éppen a harmadikat próbáltuk, amikor a vírus közbeszólt. Az első - színházavató előadás -, Pozsgai Zsolt Léda c. drámája volt, Szőke Zoltánnal és Varga Izabellával a főszerepben. Második előadásunk a Kastély egykori lakója, Sisi királyné életéről készült B. Török Fruzsina dráma lett, a szerző rendezésében, Gubás Gabival a címszerepben. Idén nyáron végre bemutatjuk Pozsgai Zsolt vígjátékát, amely gyönyörű barokk színházunk 1782-es megnyitása idején játszódik. A főszerepet én játszom, Grassalkovich II. Antal, a színház alapítója személyében.

- S végezetül áruld el kérlek, hogy mivel készültök az osztályoddal év végére? Miből fog állni a színészmesterség vizsga?
- Gőzerővel próbáljuk a virtuális térben Patrick Hamilton Gázláng c. darabját, mely öt szereplős, minden tanítvány több szerepet is játszik. Ez az anyag kiválóan alkalmas színésznövendékek felkészítésére, hiszen egy izgalmas krimi, amiben remek szerepeket lehet magas hőfokon és nagy koncentrációval eljátszani, a feszültséget folyamatosan fenntartva, a végén katarzist okozva a nézőknek.