Avedikian Viktória

Az örmény-magyar származású énekművész Angliában született, zeneiskolai tanulmányait Kazincbarcikán gitár tanszakon kezdte, majd Budapesten és Miskolcon folytatta, ahol magánéneket is tanult.

1996-ban örmény népdalok a cappella előadásával 1. díjat nyert az Országos Nemzetiségi Zenei Versenyen. Éveken át képviselte több formációjával az örmény vokális zenét, 2010-ben alapította saját zenekarát, a klasszikus hangszerelésű Komitasz együttest.

Magánének stúdiumait bölcsésztanulmányaival párhuzamosan végezte. Több éven át tanult a szombathelyi Nemzetközi Bartók Szemináriumon, ahol Csengery Adrienne, Jevgenyij Nyesztyerenko, Cornelia Kallisch és Kovalik Balázs kurzusain vehetett részt. Évekig képezte magát Maria Teresa Uribe és Schultz Katalin ének mesterkurzusain, részt vett többek között Császár Angela, Nicholas Clapton, Németh Judit, Walter Moore és Hamari Júlia kurzusain. 2008-ban a Miskolci Egyetem Bartók Béla Zeneművészeti Intézetében magánének-tanár, ének kamaraművész szakon Magyar Gabriellánál, 2012-ben dr. Schmiedt Annamária tanári mesterképzésén diplomázott. Több budapesti és miskolci kórus alt szólamát erősítette, kisegítőként énekelt az Állami Énekkarban, a Miskolci Nemzeti Színház és a Magyar Rádió Énekkarában, valamint a Budapesti Stúdió Kórusban. Számos koncert és fesztivál szólista közreműködője a barokktól a kortárs zenéig, itthon és külföldön. Sokszínű multikulturális dalrepertoárját operaáriák és -szerepek gazdagítják, melyet ritkán hallható oratóriumok mezzo és alt szólóinak előadásával is bővített.

2013 óta a Magyar Állami Operaház énekkari művésze alt II. szólamban, a színházban szólistaként is énekel, 2017-től címzetes magánénekes.


További információk: ide kattintva elérhetőek.