A színházi táncostól az operatőrig

Rendkívüli boldogság, hogy taníthatunk

Milyen képzések folynak jelenleg, és hogyan változik a kínálat a jövőben a Thália Tanodában?
Milyen bemutatókra készülnek a diákok és mikor léphetnek újra valódi közönség elé?
Seszták Szidónia alapító igazgatóval beszélgettünk.

- A tizenegyedik tanév folyik a Thália Tanodában. Miben különbözik az eddigiektől?

- Látványosan emelkedett a létszám. Annak idején tíz-húsz hallgatóval kezdtük, most pedig több mint kétszázötvenen járnak hozzánk, öt évestől a 40 évesig. A gyerekek készségfejlesztésével   a kezdetektől foglalkozunk, és az eltelt évek tapasztalata alapján a kitartóak komoly szintre képesek eljutni, pár év alatt akár egész estés színpadi szerepet játszanak el sikeresen. A fő cél azonban ebben a korosztályban továbbra is a képességek kibontakoztatása, a magabiztos fellépés és jó kommunikáció.

Saját szinkronstúdiónk és színháztermünk lett - ez mindenképpen óriási változás, mint ahogyan az is, hogy megismert minket a szakma. Jelenleg több színház szerződteti a diákjainkat, például gyermek és felnőtt színészeink játszanak a József Attila színházban, végzős OKJ-s hallgatónk frissen került  a Győri Nemzeti Színházba, illetve a Magyarock Dalszínház és az Újszínház is foglalkoztatja egykori növendékeinket. Filmes, illetve casting-cégekkel is nagyon jó a viszonyunk, vagyis nagyon sokat fejlődtünk a hallgatóink menedzselésében.

- Jelenleg milyen képzések folynak az iskola falai között?
- Öt éves kortól 14 éves korig tartunk komplex színházi képzést gyerekeknek - természetesen korcsoportokra bontva. Külön foglalkozásokra járnak a 14-18 évesek, amely egyben felvételi előkészítőnek számít, az ennél idősebb tanítványaink pedig  az OKJ-s színészképzésben vagy a felnőtt szinkronképzésben vesznek részt.

Fontos, hogy a szinkron- és a filmes tapasztalatokat minden képzési formába beépítjük, mivel mindenki számára hasznosak, a szakma bármelyik területén is szeretne érvényesülni.

Mindig, minden korosztályt szeretettel várunk.

Azokat is, akik színészként vagy a szinkronban képzelik el a jövőjüket,  és azokat is, akik egyelőre csak keresik, miben tehetségesek.

- Hogyan gondoskodtok a tanulók és a művésztanárok járványügyi biztonságáról?

- Minden előírást szigorúan betartunk, már csak azért is, mert rendkívüli boldogság, hogy az elsővel ellentétben, a második hullámban nem kellett bezárnunk. Az iskolába érkezők hőmérsékletellenőrzésen esnek át a portán, a folyosókon és az osztálytermekben kézfertőtlenítőket, a mosdókban pedig baktériumölő szappant és papírtörlőt tartunk. A csoportlétszámok minden foglalkozáson tíz fő alatt maradnak, és legkésőbb este hétkor befejeződnek, hogy mindenki kényelmesen hazaérjen. Mindennap jár a takarítónő, de a kollégák is rendszeres fertőtlenítik a gyakrabban érintett felületeket, a pultokat, kilincseket, ital automatát.

- Milyen előadásokra készültök?

- A Hairt és az Apácákat mutatja be az OKJ harmadéves színészosztály, amelyikben kiváló hangú diákok gyűltek össze. A Tündérlaki lányokat adja elő a másik végzős tanulócsoport. Ez egy kedves, romantikus, múlt századi mese Budapestről.  A West Side Storyra készül a táncos osztály, a Csongor és Tündére az egyik, a Liliomfira a másik, valamint az Abigélre  a harmadik "tinicsoport", és a Katonadolog című magyar musicallel fog vizsgázni a felnőtt musical osztály.   A repertoár többi része még alakul. A vizsgadarabokat a tanoda színpadán mutatjuk be,  de nagyon bízom benne, hogy  a járvány enyhülésével   a megszokott módon felléphetünk velük  a budapesti színházakban és művelődési házakban is.

- Szerinted melyik lesz a legközelebbi vizsgaelőadás, amelyet már nézők előtt lehet megtartani?

- Nem tudhatjuk, csak reménykedhetünk, hogy júniusban a Hairt már nem csak  a négy fős OKJ-s vizsgabizottságnak fogjuk bemutatni, mert a színészek számára  nincs fontosabb a nézők visszajelzéseinél.


- Mik a tervek a következő tíz évre?

- Olyan komplex művészeti műhelyt szeretnénk létrehozni, ahol a színpad mögötti és a színpadon látható összes szakmát - a színházi táncostól az operatőrig - nívós képzés keretében lehet elsajátítani. Amivel legközelebb bővítjük a képzési palettát, az a hangmérnök-, illetve operatőrszakma,   de az OKJ-s színészképzés tartalmának a gazdagítására is készülünk: bekerül a lovaglás és a vívás.

Szerző: Czifrik Kati